top of page

БЪДЕЩЕТО СЕ НУЖДАЕ ОТ АКВАПОНИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО

  • Д-р Милена Кръстанова
  • 2.06.2017 г.
  • време за четене: 2 мин.

Интересът към аквапониката се увеличава. Технологията се развива под натиска да се произвежда повече храна по устойчив начин за световната популация, която бързо нараства. Другата основна причина е намаляването на природните ресурси и увеличаването на енергийните разходи. Светът е принуден да предприеме действия и да промени настоящите системи за производство на храни. Учените и иновационните компании вече стартираха национални и международни проекти за сътрудничество за развитие и бъдещи възможности за местно и устойчиво производство на храни. Иновациите включват: хидропоника, аквапоника, производство на насекоми и на хранителни продукти от тях – идеи, които трябваше доста по-рано да започнат да се развиват.

Едно от основните предизвикателства, свързани с интегрираните производствени техники, е да се обединят две или повече различни производствени системи. Доскоро се оказваше много трудно да се приложат умения и знания и да се създаде единна система за производство на разнородни култури. Аквакултурите и градинарството са доста различни производствени технологии, но присъединяването им към рециркулационна система доведе до стабилен производствен метод с оптимална продуктивност.

В началото аквапоничните системи са били наистина само обект на научни изследвания. Постепенно се превърнаха в изключително ефективни, естествени интегрирани системи, които произвеждат едновременно аквакултури и културни растения. Аквапониката печели огромно признание като алтернативна методология за производство на храна. Това интегрирано производство, както и всеки бизнес, изисква първоначална адекватна инвестиция в оборудване и отлични управленски и маркетингови умения. Плюс това, са необходими и умения в рибарството и растениевъдството. С тези първоначални условия една аквапонична ферма може да бъде доста печеливша.

Факторите, които определят аквапоничната технология като производство на бъдещето са:

  • Енергийната ефективност. Аквапоничните системи могат да бъдат по-енергийно ефективни от традиционното производство. Зоните на отглеждане са по-компактни и не изискват механично обработване или допълнително химическо торене.

  • Контролираната екологична среда. Аквапониката има потенциала да доближи производството на храни близо до потребителите. Няма ограничения в местоположението на аквапоничната оранжерия. Независима е от годишните сезони и климатичните особености на районите. Продукцията не е изложена на замърсители като киселинни дъждове или петролни разливи. „Полетата”, където се развиват растенията и „потоците”, в които се отглеждат рибите не са зависимо от непредсказуеми или тежки метеорологични условия или събития като градушка, необуздани студове или горещини, суша или наводнения.

  • Универсалното приложение. Аквапониката има широк спектър от размери на системите и производствени профили. Използва се както за домашно градинарство, така и за производство на храни за търговската мрежа.

  • Органичното производство на полезни храни. Рибата (тилапия) е с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на протеин и е доказано най-добрата храна, част от здравословното хранене. Марулята е с ниско съдържание на калории и е ценен източник на витамин А и фолиева киселина. Препоръчително е да бъде в ежедневното ни меню.

Движещата сила за възникването на аквапоничното производство е потребителското търсене на прясна, безопасна и здравословна храна, заедно с необходимостта от по-ефективно и екологосъобразно селско стопанство. Тъй като обработваемата земя и чистата вода намаляват, а климатът се променя драматично селскостопанските иновации са отлична алтернатива. Вече има възможност да бъде контролирана околната среда и да не се използват изкуствено произведени препарати и торове за растениевъдството. Аквапониката ще играе важна роля в изхранването на хората в бъдеще, тъй като се поставя нов акцент върху високопроизводителни, градски и устойчиви системи за производство на храни.

 
 
 

Comentários


bottom of page