top of page

ИДЕАЛНАТА КОМБИНАЦИЯ – РИБА И САЛАТА


Комбинирате ли храните, които консумирате? След като прочетете публикацията ще се съгласите, че е дори много по-важно от това как съчетавате в ежедневието тоалета с чантата и обувките си. Да, струва си да се замислим. Комбинацията от храни е основанието за отлично здраве и настроение. Един от основните принципи на разделното хранене е то да се състои от внимателно подбрани продукти, които си подпомагат взаимно в процеса на храносмилането. Ян Драйз (най-авторитетният съвременен експерт по въпросите на разделното хранене) констатира, че правилното комбиниране на храните има благотворно влияние не само върху храносмилането, но и върху общото здравословно състояние и дори е възможно да се излекуват различни болести. Пресните плодове, зеленчуците и рибата са в основата на здравословното хранене. Във всички диетични дажби и порциони на терапевтично хранене са включени задължително риба и листни зеленчуци. Попадат и във всички класации на най-здравословните храни. Те са и главните продукти от градината на бъдещето и се оказва, че са съвършената комбинация. Чрез аквапоника –единната система, която обединява двете производства можем да отглеждаме екологично чисти, безопасни, качествени и винаги свежи риби, плодове, зеленчуци, подправки, билки и цветя.

РИБАТА

Богата е на висококачествени протеини и на незаменими есенциални мастни киселини (Омега-3 и Омега-6) и същевременно е с ниско съдържание на наситени мазнини. Доказано е най-добрата храна, част от здравословното хранене. Омега-3 и Омега-6 са особено важни за: контрола на възпалителните процеси, поддържането на хормоналния баланс, правилното функциониране на мозъка и на нервната система и за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Рибата е изключително здравословна храна и приемането й 1-2 пъти седмично е свързано с много по-малък риск от депресия и други психични разстройства и от някои остри и хронични заболявания и може буквално да ви накара да се чувствате по-добре всеки ден.

Поради високото си съдържание на протеини, бързия си растеж (от 6 до 7 месеца) и перфектния си вкус тилапията с право се нареди сред трите най-важни видове риби след шарана и сьомгата. Тилапията е една от най-нискомаслените риби и тя е тази, която специално Ви препоръчвам. Лабораторни изпитвания доказват, че 100 g тилапия съдържа 96 калории и само 1,7 g общи мазнини, в т.ч. около 240 mg Омега-3 и 300 mg Омега-6 мастни киселини. Освен това тилапията е много добър източник на калий, фосфор и vit D. Дневният препоръчителен прием за средностатистическия човек е 50 g протеин. В 100-грамовата порция с тилапия се съдържат 20,08 g протеин.

ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

Богати са на фибри, антиоксиданти, витамини, минерали и много други хранителни вещества, които са важни за човешкия организъм. Редовната консумация на салати е известно, че предотвратява диабет, остеопороза, желязодефицитна анемия и се смята, че предпазва от сърдечно-съдовите заболявания, болестта на Алцхаймер и раковите болести.

Марулята е с много ниско съдържание на калории и е ценен източник на витамини, като vit А, vit K, vit B9 (фолат), vit C, vit B1 (тиамин), vit В6 (пиридоксин), vit B2 (рибофлавини) и на каротеноиди – β-каротин и зеаксантин. В 100 g салата се съдържат 14 калории, 0,14 g мазнини, 2,97 g въглехидрати и 0,9 g протеини. Суровата маруля осигурява 247% от дневния витамин А и 4443 μg β-каротин. Зеаксантинът (1730 μg на 100 g) е важният диетичен каротeноид в марулята. Също така съдържа здравословни количества желязо, калций, магнезий и калий, които са много важни за метаболизма на организма. Една маруля съдържа 44% от необходимия дневен прием на Омега-3. Изненадани ли сте? Тази незаменима есенциална мастна киселина се съдържа не само в рибата и ядките! В 100 g маруля се съдържат около 113 mg Омега-3 и 47 mg Омега-6 мастни киселини.

Нормалните количества на Омега-3 и на Омега-6, необходими за поддържането на оптимално здраве, трябва да бъдат съответно по 1 – 4% от общите калории за организма. Идеалното съотношение на Омега-3 към Омега-6 е 1:1. Приемливата им дневна доза е по 1100 – 1600 mg.

Ако Ви е направило впечатление рибата тилапия съдържа повече Омега-6 спрямо Омега-3 мастни киселини, а при марулята тези стойности са в обратна пропорционалност. В крайна сметка, за да се получи идеалното съотношение на двете незаменими мастни киселини (1:1), плюс съчетаване на всички изброени полезни вещества, съдържащи се в тези естествени храни – риба тилапия и маруля е важно те да се консумират заедно. Ето защо тази комбинация можем да я определим като идеална. Нормалното телосложение, доброто здравословно състояние и чудесното усещане са абсолютно достижими, ако се придържаме към тези принципи на хранителния режим с консумиране на пресни риба и зеленолистни зеленчуци, произведени чрез интегрираната технология аквапоника.

bottom of page