top of page

СПАНАКЪТ ОТ АКВАПОНИЧНАТА СИСТЕМА Е СБЪДНАТАТА МЕЧТА НА ВСЕКИ КУЛИНАР И ГАСТРОНОМ

Спанакът (Spinacia oleracea) е един невероятен зеленолистен зеленчук, признат като функционална храна за здравословното хранене, предвид хранителните, антиоксидантните и противораковите си свойства. Наричат го кралят на зеленчуците. Не случайно и приемането на спанак от анимационния герой Попай моряка е символът на здраве и сила. Нежните, хрупкави, тъмнозелени листа и светловиолетови корени на спанака са едни от любимите съставки на готвачите по целия свят.

Колко чист, вкусен и лесен за приготвяне може да бъде спанакът от аквапоничната система?

Корените на спанака СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗДРАВОСЛОВНИ и се препоръчват от майстори кулинари за приготвяне на вкусна салата.

„Добре измитите корени пускаме в кипяща вода да се сварят. Сварените корени изваждаме от водата и като изстинат, заливаме със смес от зехтин, лимонов сок, червен пипер и сол. Поръсваме върху салатата, преди поднасяне, една връзка почистен, измит и нарязан на ситно магданоз.”

Това е много вкусна и здравословна салата. Единствената трудност е свързана с почистването и доброто измиване на листните зеленчуци от почвата. Ето тази мъка отпада при аквапонично произведения спанак. Корените му се къпят непрекъснато във вода и резултатът е напълно чист хранителен продукт. Чист и по отношение на химични вещества – няма хербициди, няма инсектициди, няма и фунгициди. Контролираната екологична среда, целогодишното производство и неограниченото местоположение на аквапоничната система са само част от преимуществата й. ПРОДУКТИТЕ ОТ ГРАДИНАТА НА БЪДЕЩЕТО СА ЧИСТИ, ВКУСНИ И ЛЕСНИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ.

Колко полезен е спанакът?

По съдържание на хранителни вещества и особено на минерални соли той е на едно от първите места сред зеленчуците. Листата му са особено богати на белтъчини (34%). Не съдържа мазнини и холестерол. Притежава около 10 незаменими аминокиселини, 14 витамини (най-високо съдържание на vit C, vit K и vit A), 10 минерали, а също така и незаменимите мастни киселини Омега-3 (138mg/100g) и Омега-6 (26mg/100g). Изненадани ли сте, че тези незаменими есенциални мастни киселини се съдържат в спанака, а не само в рибата и ядките? Порция спанак, около 200 g, снабдява на 100% организма с необходимия дневен прием на Омега-3. Хлорофилът на спанака е близък по химичен състав на хемоглобина на кръвта. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е, че не се разрушават при варене. Високото съдържание на витамини в спанака, в съчетание с разнообразни минерални вещества, подобряват процесите на растеж и развитие и това го прави много полезен за децата. Преповъчва се при анемия, кожни болести, авитаминози, хипертония. Действа като антиоксидант в борбата със свободните радикали. Сокът от спанак подсилва секрецията на инсулин от панкреаса, така че зеленчукът е панацея за диабетиците. Поради ниската си калоричност е подходяща диетична храна при затлъстяване и атеросклероза. Укрепва имунната система. Спанакът действа успокояващо на нервната система. Честата консумация на спанак предотвратява стреса. Важен е и за пушачите, защото е особено ефикасен срещу рака на белите дробове.

Защо аквапоничният спанак е по-…?

  • Спанакът е много чувствителен към азотните торове, използвани при отглеждането му в конвенционалното земеделие. В аквапоничната система не могат да се използват никакви торове.

  • Трябва да се отбележи, че най-полезна и препоръчителна е употребата на пресен спанак, който не е съхраняван дълго време или подложен на замразяване. Аквапоничното производство осигурява пресен спанак по всяко време и на една ръка разстояние.

  • Спанакът трябва да се измива внимателно, без да се оставя да кисне във вода, да се приготвя веднага и бързо да се консумира. Не трябва и да се претопля. Отпада трудоемкото измиване от песъчинките на аквапоничния спанак, тъй като той е идеално чист. Освен всичко чрез аквапоника може да имате постоянни добиви на спанак, дори и в неспецифичните за неговото отглеждане сезони.

bottom of page