top of page

10 СТЪПКИ ДО ЖЕЛАНОТО АКВАПОНИЧНО ПРОИЗВОДСТВО

Вече знаете какво е аквапоника и предимствата на това производство. Силно желаете да стартирате. Ето стъпките, които трябва да следвате за да внедрите успешно своята аквапонична система.

  1. Определяне на мястото и инфраструктурата, с която разполагате. Ще Ви трябва площ за оранжерия или помещение с достъп до прясна вода, светлина, вентилация и контрол на температурата на въздуха.

  2. Избор на аквапонична система, която се вписва в пространството, с което разполагате. От малките домашни системи до най-големите търговски системи изборът е Ваш.

  3. Определяне на разходите за стартиране на проекта. Запознайте се какво ще струва преди да започнете, за да можете да изберете правилното финансиране. Разберете възвръщаемостта на инвестицията. Доходите са многократни и идват от разнообразните възможности както от продажбата на риба и на зеленчуци, така и от демонстрации, обучение и агротуризъм. Обикновено Clear Flow Aquaponic Systems® имат възвръщаемост на инвестицията от 3-4 години.

  4. Създайте подходящ екип. Говорете със специалисти за това, което ще постигнете чрез аквапоника, както и обсъдете вида производство, приходите и разходите. Подхождайте към проекта като екипно усилие.

  5. Получете нужното образование. Аквапониката е иновативен метод за производство на храни. Черпете опит от професионалисти и прочетете тясно специализирана литература, публикувана от професионалисти, за да вникнете в технологията, методологията и дизайнерските параметри, преди да започнете.

  6. Поръчка на системата. Направете поръчката си за системата, оборудването и семената от доказани фирми.

  7. Подготвяне на пространството. Докато чакате системата да пристигне, подгответе пространството си и направете необходимите промени в инфраструктурата.

  8. Сглобяване на системата. Щом пристигне системата, сглобете я със съдействието на специалисти – хора с водопроводни и строителни умения.

  9. Включване на рибата и завъртане цикъла на системата. Процесът на нитрификация се случва тогава, когато полезните бактерии се установяват в системата и превръщат амоняка в нитрити и нитритите в нитрати. След първия цикъл на системата можете да започнете да засявате семената.

  10. Събиране на реколтата от зеленчуци и риба.

Екипът на „Аквапоникс България” е на Ваше разположение.

bottom of page