top of page

ЗАЩО ИЗБИРАМ АКВАПОНИКА?

Мога ли да произвеждам храната си в дома и в офиса? Можеш. Храната здравословна ли ще е? Категорично, да. Ще изисква ли много време и тежък физически труд? Не.

Тези отговори ме накараха да повярвам истински в новата технология аквапоника. Спечели ме напълно, защото ще доведе природата при мен, в моя дом, в градската среда и ще направи революция в производството на храни. Градината на бъдещето – тя е в нас и ние сме в нея!

Аквапониката е част от Чeтвъpтaтa индycтpиaлнa peвoлюция. Тя е и само началото на новия начин на производство. Твърдят, че Четвъртата революция ще има четири основни ефекти върху развитието на света, в т.ч.:

  • въpxy oчaĸвaниятa нa пoтpeбитeлитe,

  • въpxy paзвитиeтo нa пpoдyĸтитe,

  • въpxy инoвaциитe и

  • въpxy opгaнизaциятa нa бизнeca.

Kлиeнтитe щe бъдaт в цeнтъpa, ĸaтo вcичĸo щe бъдe нacoчeнo ĸъм тoвa тe дa пoлyчaт пo-дoбpo oбcлyжвaнe.

Аквапониката отговаря на това описание. Потребителите изискват прясна, достъпна, безопасна, вкусна и здравословна храна на „една ръка разстояние”. Изискват, защото некачествената храна, произвеждана върху отровената с пестициди почва и поливана със замърсена вода, ни засища, но и ни вреди. Освен това напрегнатото ежедневие налага и храната да е по-близо до нас и да се приготвя бързо. Вярвам, че аквапониката може и ще играе роля в изхранването на хората в бъдеще, тъй като поставя нов акцент върху високопроизводителните, градски и устойчиви системи за производство на био органични храни.

Златните съвети на всеки диетолог за правилно хранене включват свежи листни зеленчуци и прясна риба. Чрез иновативната аквапоника зеленчуковите и протеиновите култури се произвеждат едновременно в една интегрирана система навсякъде и близо до нас. Смята се, че в световен мащаб, ще трябва да произвеждаме два пъти повече храна до 2050 г., отколкото днес. Проблемът обаче е в качеството. Чрез обичайните практики се произвеждат храни, които са огромни по размери и в големи количества, но са с висока концентрация на синтетични химикали, контаминирани са с разнообразни микроорганизми и са без характерния си вкус. Аквапониката безусловно е органично производство. Рибните отпадъци осигуряват всички хранителни нужди на растенията. Пестицидите са вредни за рибата, така че в тази система никога не се използват. Хормоните, антибиотиците и другите химически добавки за растежа на рибата могат да навредят на растенията и на бактериалните системи, така че те никога не се употребяват.

Повече от 40 години, учени, производители и любители са изграждали, тествали и разработвали аквапоничните системи. Днес няколко университета по света отделят сериозни ресурси за развиване на иновационната технология и превръщат концепцията за отглеждането на риба заедно с растения в наука. Броят на производителите чрез аквапоника от цял свят расте непрекъснато. Тази технология набира интерес и от страна на експерти, предприемачи, инвеститори и др.

Аквапониката се развива и като сериозен бизнес, който може да бъде и доста печеливш. Аквапониката с търговско направление се развива и усъвършенства и има потенциала да бъде ефективен и спестяващ метод по отношение на пространство, разходи и труд за отглеждане на риба и растения.

На края, но не по важност, Ви гарантирам, че аквапоничните методи, ако се използват повсеместно, биха могли значително да намалят екологичния отпечатък при производството на човешка храна. Вие бихте ли желали това?

bottom of page