top of page

АКВАПОНИКС БЪЛГАРИЯ

ТЕХНОЛОГИЯ

   Аквапониката е естествена форма на хидропоника (отглеждане на растения без почва), която интегрира отглеждането на риби с производството на растителни култури.

  В затворената рециркулационна система чрез отпадъците от рибите се осигуряват хранителните вещества, необходими за растежа на растенията, а те от своя страна представляват естествен филтър за пречистване на водата, в която живеят рибите.

 Естественият микробен процес благоприятства жизнения цикъл и на рибите и на растенията. Това създава една устойчива микро екосистема, в която както рибите, така и растителните култури растат интензивно.

  Аквапониката безусловно е органично производство. Представлява напълно естествен процес, който имитира биологичния цикъл на водоемите на Земята. Единственият вход към аквапоничната система е храната за рибите. Не се използват лекарствени средства, продукти за растителна защита (зооциди, хербициди, фунгициди, ISR стимулатори), торове или други вредни химикали, като резултатът е производство на здравословна и безопасна храна.

АКВАПОНИКАТА Е НАЙ-УСТОЙЧИВИЯТ ОТ ВСИЧКИ МЕТОДИ НА ПРОИЗВОДСТВО, ПОЗНАТИ НА ЧОВЕКА

 Аквапониката е хибридна система, която комбинира органичното земеделие, хидропониката и рециркулационните аквакултурни системи за отглеждане на продоволствени култури по естествен и устойчив начин. Аквапониката има всичките предимства на трите изброени методи, включително:

 • Демонстрира естествен цикъл между риби и растения и е най-устойчивият от всичките методи на производство, познати на човека.

 • По-големият воден обем в рафтовите контейнери осигурява буфер за производство на риба.

 • Хранителните вещества за растенията се получават от отпадъците от рибите, а не от изкуствено въведени калиеви или фосфатни торове.  

 • Не се използват никакви пестициди, хербициди и торове, което прави крайният продукт безопасен, качествен и здравословен.

 • Елиминирайки почвата от зеленчуковото производство се елиминират и всички болести, които се предават чрез нея.

 • При аквапониката разстоянието между растенията е много малко, което позволява да се отглеждат повече растения на по-малка площ.

 • С високата гъстота на отглеждане на рибите в аквариума, растенията в аквапоничната система растат и се развиват бързо.

 • Аквапониката използва само част от водата, която традиционното полево производство разхищава, тъй като не се губи вода в изпаряване, оттичане или за напояване на плевелите.

 • Аквапоничното производство е целогодишно. Ако системата за аквапоника е в сграда или в оранжерия културите се отглеждат през всички сезони и без затруднения.

 • Аквапониката се адаптира към нетрадиционни местоположения – вътрешни градски площи, промишлени сгради, училища, ресторанти, магазини, апартаменти, къщи и дори мазета, гаражи и прозоречни первази. Аквапониката има потенциала да доближи производството на храни до потребителите.

 • Чрез аквапоника може да се отглеждат риби и растения за търговски цели, може да бъде предмет на научни изследвания, да се използва като средство за образование, или като източник за производство на домашна храна, като забавно и интересно хоби или за агротуризъм.

СИСТЕМИ

АКВАПОНИКА ОТ ХОБИ ЗАНИМАНИЕ ДО КОМЕРСИАЛНО ПРОИЗВОДСТВО

 И ЦЕНТЪР ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И АГРОТУРИЗЪМ

  Модерната и иновационна аквапонична технология направи възможно да се създават рибни стопанства на разнообразни места, например в сгради или върху градските покриви. Напълно възможно става домашното производство на полезни храни без големи усилия. Докато комерсиалното производство с търговски цели може да бъде изключително успешен бизнес. Освен това има и хоби приложение, у дома или в офиса, аквариумът с рибки може да се комбинира с мини градина за отглеждане на билки, плодове, зеленчуци или цветя. Аквапониката може да се използва и с образователни и изследователски цели, и за агротуризъм. Всички тези отделни направления на аквапониката могат да бъдат реализирани чрез разнообразните конфигурации, предлагани от „АКВАПОНИКС БЪЛГАРИЯ” ЕООД.

КОМЕРСИАЛНИ СИСТЕМИ

   Вариантите са 5 в зависимост от броя на аквариумите (от 4 до 8) и от тяхната вместимост (от 757 до 4542 L). Оборудването включва: аквариуми; системата Clear Flow Aquaponic Systems® със ZDEP®; големи лехи (Raft Tanks); лехи със среда (Living Filter Media Beds), разсадник, автоматизирана система за покълване. Необходимата площ за инсталиране на системите е от 490 кв. м. (за най-малката комерсиална система) до 2809 кв. м. (за най-голямата комерсиална система). 
  Търговските системи са:  Commercial 35, Commercial 100, Commercial 150, Commercial 225 и Commercial 300. Числото представлява приблизително колко хиляди растения ще произведете всяка година. Така например чрез системата Commercial 35 се произвеждат около 35 000 растения на година. Чрез системата Commercial 100 се произвеждат около 100 000 марули/годишно и т.н.

       Прогнозируемата годишна продукция за най-малките системи е в границите на:

 • 31 000 – 34 500 листни растения (около 85 – 95 листни растения на ден) от големите лехи; 6000 – 7700 листни растения (около 16 – 21 листни растения на ден) от лехите със среда; 861 kg риба тилапия (малко над 107 kg на всеки 6 седмици).

  За най-големите системи е:

 • 248 800 – 276 400 листни растения (около 680 – 760 листни растения на ден) от големите лехи; 41 500 – 55 200 листни растения (около 57 – 75 листни растения на ден) от лехите със среда; 7135 kg риба тилапия (малко над 430 kg на всеки 3 седмици).

МИКРОФЕРМИ

   Микрофермите включват пълния комплект – парник, ВИК, ел. инсталация, климатична система, аквариум, системата Clear Flow Aquaponic Systems®, големи лехи (Raft Tank), помпи и тръби, вграден бойлер, светлинни източници, разсадник, автоматизирана система за покълване, система за мониторинг и аларма, комплекти тестове за качеството на водата, храна за рибата, наръчници за монтаж и функциониране. Върху площ от 125 кв. м до 178 кв. м тези ефективни и печеливши системи могат да бъдат създадени почти навсякъде. MicroFarms са идеални за закрито производство, независимо дали в оранжерия, склад или друга сграда. Предлагаме и високоефективни оранжерии за всичките три предложения на MicroFarm (MicroFarm 1, MicroFarm 2 и MicroFarm 3). Годишната продукция от микрофермите за аквапоника е от 7560 листни растения, произведени в най-малката система и до 20 900 листни растения – от най-голямата система. Годишното производство на риба достига до 592 kg. Необходимите работни часове за деня са от 2 до 4 часа.

 

 

 

СИСТЕМИ ЗА ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО

 • Small Fry. Малка система, която отлично демонстрира технологията аквапоника. Предназначена е да се постави върху постамент за лесен преглед на всички аквариуми, компоненти за биофилтрация и лехи. Годишната продукция е над 416 стръка и над 14 kg риба. Необходимата площ е около 17 кв. м. 

 • F5 (Fantastically Fun Fresh Food Factory). Идеална система за начинаещи или за всеки, който иска да създаде една малка, но много продуктивна аквапонична система. Изключително подходяща е и за образователни и за изследователски цели. Аквариумът е с вместимост 379 L, а лехите са две. Системата може да произвежда годишно по 50 kg риба и от 900 до 1440 стръка марули, други листни култури или различни зеленчуци като домати, боб, краставици и др.

 • Home Garden. Тази система отлично ще допълни храната на семейството Ви, с над 90 kg риба и от 1350 до 2160 марули или много други пресни зеленчуци през цялата година. Това е чудесен избор за семействата, които искат да се хранят здравословно. Аквариумите са два по 416 L, а лехите са три.

 • Family Plus. Представлява аквапонична система за хоби, която е чудесна за домашно производство на качествени биохрани. Тя е достатъчно голяма и най-вероятно ще трябва продукцията да се споделя с приятели. Изградена е от четири аквариуми за рибите с вместимст по 416 L, а лехите са шест. Производството за 1 година е 208 kg риба и 2700 – 4860 стръка марули (или други зеленчуци).

АКВАПОНИЧНИ СИСТЕМИ ЗА УЧИЛИЩА И УНИВЕРСИТЕТИ

   Nelson and Pade, Inc.® работи със стотици училища и университети в САЩ и в 25 други държави, доставяйки системите Clear Flow Aquaponic Systems® за образователни и научни цели. Ние предлагаме съдействие, документация, учебни планове и подкрепа, така че преподавателите могат да се фокусират върху това, което има значение, а именно успешно внедряване на аквапоничната програма за обучение на своите ученици и студенти. Аквапониката е отлично средство за демонстриране на много принципи на науката, селското стопанство, математиката и бизнеса във всички степени, включително и за домашно образование. Мониторингът и грижата за аквапоничната система от страна на учениците помагат да се внуши чувство за отговорност, да се вдъхновява творчеството и създава вълнение в учебната среда. Четири системи са подходящи за обучение: Small Fry, F5, Home Garden и Family Plus.

ПРОДУКЦИЯ

ПРОИЗВОДСТВО НА 100 % НАТУРАЛНА, ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА – РИБА И РАСТЕНИЯ

РИБА

     Много видове риби могат да се отглеждат чрез аквапоникс системите като бяла риба, тилапия, платика (морски шаран), костур, шаран, барамунди, сом, сьомга, златна рибка. Най-популярен вид за аквапониката е тилапията. Характеризира се с бърз растеж, устойчивост и високо съдържание на протеини. Тилапията е петият по важност вид в рибопроизводството с 1 505 804 метрични тона за 2000 г.

  Голяма част от тилапията, продавана в магазините в България, е внесена от Индонезия, Китай или Централна Америка. Тази риба обикновено е с много ниско качество, което се дължи на нискокачествената храна за рибите и транспортирането на дълги разстояния. Тилапията, която ще бъде отглеждана във фермите на „АКВАПОНИКС БЪЛГАРИЯ” ЕООД, ще бъде хранена с висококачествена, натурална храна за риба, без използването на химикали и антибиотици.    Времето, необходимо за отглеждане на тилапията, от зарибителен материал с тегло 50 g до търговския размер, е 168 дни. Рибата ще се продава цяла (жива или в лед) и филетирана (прясна или замразена).

РАСТЕНИЯ

   В оранжериите ще се произвеждат комбинация от листни култури, включващи няколко вида маруля (червенолистна маруля, зеленолистна маруля, маслена глава, Лоло росо, Ромен, Дъбов лист); подправки (босилек, див лук, мента, магданоз, копър и др.) и зеленчуци (домати, краставици, чушки); ядливи цветя и екзотични зеленчуци. Продукцията ще се предлага и като зеленчукови смеси (готови салати). Очакват се над 20 реколти/годишно от всяка една растителна единица.

   Марулите и босилекът са две от най-често отглежданите растения в аквапоникс системите, заедно с други листни зеленчуци и билки.

  Възможно е да се отглеждат над 250 различни сортове растения, включително екзотични зеленчуци, а дори и цитрусови плодове.

БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ И ПРОСЛЕДЯВАНЕ

 Оранжериите на „АКВАПОНИКС БЪЛГАРИЯ” ЕООД ще включват оборудване и световни добри производствени практики за да гарантират и доказват безопасността на хранителните продукти. Строго ще се идентифицира и проследява цялата рибна и растителна продукция, както и доставките. Оранжериите ще разполагат с оптимална температура на въздуха, влажност и вентилация за растенията, както и с идеална температура на водата и нива на разтворен кислород за рибите. Контролираната среда ще позволи на оператора да приложи ефективна и ефикасна програма за  биосигурност по време на процесите по отглеждането и след събирането на продукцията. За разлика от полевото земеделие, при аквапониката може да се елиминира вероятността от външно замърсяване и да се предотврати проникването на причинители на инфекции. Това включва гаранцията, че в тази затворена среда не влизат нежелани животни, насекоми и хора, и че рибите и растенията не се заразяват с вирусни и бактериални болести. Рибата и зеленчуците, произвеждани чрез аквапоника, са продукти на екологично земеделие. Маркировките гарантират произхода и качеството на продуктите.

bottom of page